Polering | Sida 1

När jag har polerat motordelar i aluminium och stål som glad amatör har jag använt relativt billiga hjälpmedel och det är ur det perspektivet jag kommer att skriva guiden. Inga större investeringar egentligen och det mesta kan man handla på Biltema, Clas Ohlson eller JULA. Vill du polera dina mopeddelar?

Våtslipning

Att våtslipa aluminium har sina fördelar. När man våtslipar för hand så har man kontroll och känsla för arbetet, det blir minimalt med farligt slipdamm och risken att få partiklar i ögonen som när man kör med borrmaskin och vaxade trissor. Enda nackdelen är väl att det blir en del vätska att slabba runt med. Det är fullt möjligt att våtslipa ner en porig yta med grova papper, arbeta upp ytan undan för undan med finare korn och slutligen finslipa med 2000papper innan man gör en slutgiltig högglanspolering med glansvax och borrmaskin. Räkna med att våtslipa en hel del då maskinbearbetning är begränsat när man slipar gjutgods med skrymslen och sänkor som inte trissan kan nå.

Jag tycker det är svårt att tala om exakt vilka papper man ska köpa då effekten beror på hur hårt man pressar pappret och hur länge man använder innan man byter osv. Tänk på den generella principen (”kommer länk med förklaring”) och prova vad som passar dig. Som nybörjare vill man slipa kvickt så man får polera fram glans, vilket aldrig funkar. Här gäller det att göra ett noggrant arbete annars bli man bara besviken, en blank del med grova repor i är inte något som imponerar direkt.

Våtslipning är överlägset när det gäller slätare ytor, med rätt papper och korkblock så går det snabbt att få bort porer och skador i ytan!

Glanspolering

Polerskiva till borrmaskin finns t.ex. hos JULA. Använd alltid samma skiva till samma vaxtyp! Vissa problem med skivor av sämre kvalitet har jag haft, t.ex. med Biltemas så är staven pressad som en popnit i skivans stålcentrum. Kan hända att skivan stannar och staven snurrar. Jag slog till med hammare på skallen så den greppade mer och det funkade bättre men inte 100% Kollar man på en sån typ av skiva så ser man vad jag menar.
Polerskiva/trissa

trissa.jpg
Mer information om poleringsguiden kommer snart. www.poleringsguide.se
Vill du polera dina mopeddelar?

mvh zooloo

Det här inlägget postades i Polering och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Polering | Sida 1

 1. zooloo skriver:

  Guiden om hur man polerar aluminium kommer skrivas klart nu – sommaren 2007!

  mvh zooloo

 2. Sherlia skriver:

  Du har gjort ett bra arbete med poleringen och jag kommer vänta ivrigt på den nya guiden :)

 3. micke skriver:

  tjena undrar om du kan skicka allt man behöver för att polare aluminium och gjutjärn vad man behöver och var man kan kan köpa tex vaxen m.m . Under bart jobb blev hel sugen på att börja polera nu hehe :D

 4. zooloo skriver:

  Allt kommer att finnas här framöver, nu har jag semester :)

  mvh zooloo

 5. Daniel skriver:

  Ser fram emot att polera mina mopeddelar med din guide! =)

Kommentera